Mens vi fortsatt venter…

Lørdag 6.juli sendte vi inn noen kommentarer til Ninas statusrapport il Statsforvalter og Miljødirektoratet:

I Orkla var all hunnlaks over 65 cm fredet fra sesongstart. Vi innførte en midlertidig fredning av all laks over 65 cm når innsiget og oppgangen var såpass svak. Noen hunnlaks blir avlivet i den tro at de er hannlaks. Dette ønsket vi unngå ved å frede all over 65 cm. I beregningene fra NINA anslår de at over halvparten av all avlivet er hunnlaks. Det er langt færre kilo hunnlaks avlivet i Orkla.

Videre henvises det til at oppdrettslaksen går seint opp i elvene og at et sportsfiske i juli og første halvdel av august tar ut svært lite oppdrett. Dette året viser at dette ikke stemmer. I alle fall tyder alt på at det ikke er tilfelle når stor laks rømmer rett før sesongstart som i år. Før vi ble stengt var 20 stor oppdrettslaks tatt i sportsfiske her i Orkla og hele 11 har gått over Bjørsetdammen. Laksen som har rømt i år søker tidlig til elv og går langt opp i elva. Vår fangst av 20 oppdrett (20 % av avlivet fangst!) bekrefter at et sportsfiske i sesong er svært effektivt til å redusere antallet i elv.

Rømt laks går vanligvis nordover og det ser ut til å stemme også for denne rømmingen. Det er derfor ikke sannsynlig at det vil komme mye oppdrett i Orkla til høsten.

 

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *